Dania na bazie prawdziwego makaronu włoskiego, które warto wprowadzić do swojej kuchni

Włosi znani są z tego, że uwielbiają makaron. Rzeczywiście, tradycyjna spożywania makaronu zakorzeniła się w kulturze włoskiej tak bardzo, że obecnie bardzo często Włosi jedzą go na pierwsze danie, zamiast zupy. Sami również możemy przygotować w swoim domu potrawy rodem z gorącej Italii, jednak będzie nam do tego potrzebny prawdziwy makaron włoski. Oto dania, jakie ugotujemy na jego bazie.

Makaron na milion sposobów

Makaron włoski można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będzie on stanowił podstawę do spaghetti, które tradycyjnie podaje się z sosem pomidorowym i bazylią, delikatnie oprószone parmezanem. Możemy również dodać do makaronu mięso mielone – wtedy jednak dobrze jest ograniczyć ilość sera, aby danie nie było zbyt kaloryczne. Do makaronu włoskiego możemy też dorzucić owoce morza – Włosi bardzo chętnie spożywają go z tego typu dodatkiem. Także różnego rodzaju ryby będą idealnym towarzyszem makaronu włoskiego. Warto do tego typu mieszanki dodać sos – pomidorowy, czosnkowy, na bazie śmietany. We Włoszech bardzo popularne jest także spaghetti carbonara, które zawiera w swoim składzie jajko, śmietanę oraz boczek. Kaloryczne, lecz pyszne danie doda nam sił na całe popołudnie. Makaron włoski możemy połączyć z mięsem, choć we Włoszech spożywanie go z wołowiną czy wieprzowiną nie jest bardzo popularne, makaron możemy dostosować do naszych polskich, ulubionych smaków. Dobrej jakości produkty zakupić można w sklepie internetowym https://ecowybrane.pl/pl/menu/produkty-sypkie-i-zbozowe/makarony-bio-4513

Zupy po włosku

Z dodatkiem makaronu włoskiego możemy przyrządzić różnego rodzaju zupy. Warto sięgnąć chociażby po popularną pomidorową, którą we Włoszech przygotowuje się wyłącznie ze świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów. Ma ona niesamowity smak i aromat, a co więcej, nie potrzebuje żadnych – poza makaronem – dodatków. Włoska zupa z pomidorów bardziej przypomina krem, niż naszą tradycyjną pomidorówkę. Pomidory bowiem należy przetrzeć, pozbywając się gniazdek oraz pestek, a następnie zblendować. Doskonałym pomysłem na zupę będzie minestrone, która przypomina nieco naszą tradycyjną jarzynową. Możemy do niej dodać włoski makaron, dzięki czemu będzie o wiele treściwsza. Oczywiście, makaron włoski może również stanowić ciekawy dodatek do naszego rosołu – zupy, która we Włoszech nie jest znana. Jeśli chcemy postawić na coś bardziej włoskiego, przygotujmy zupę rybną z dodatkiem makaronu, która nie tylko świetnie smakuje, ale i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.