Nabiał skuteczny w walce o zdrowe kości

Mleko i nabiał są ważne w zdrowej, zbilansowanej diecie, dostarczając wielu składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia naszych kości przez całe życie. Nie tylko w dzieciństwie powinniśmy pić mleko i jeść jego przetwory. Powszechnie wiadomo, że mleko i nabiał dostarczają prawie jedną trzecią zalecanego, dziennego spożycia wapnia. Jedna szklanka półtłustego mleka dostarcza białka, fosforu, potasu, jodu, ryboflawiny i kwasu pantotenowego oraz aż 72% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. To informacja ważna szczególnie dla wegetarian, dla których mleko i jego przetwory są największym źródłem witaminy B12. 

Mleko i jego przetwory w diecie dzieci i młodzieży 

Dzieci szybko rosną w pierwszych 5 latach życia i mają wówczas duże zapotrzebowanie na energię, dlatego potrzebują pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Mleko pełnotłuste i pełnotłuste produkty mleczne wyprodukowane w spółdzielni mleczarskiej w Krasnymstawie https://www.krasnystaw.eu/pl, dostarczają użytecznej energii, białka, witamin i minerałów wspierających wzrost i rozwój oraz ochronę przed próchnicą. Kości rozwijają się szybko w wieku młodzieńczym, przy czym 80-90 procent szkieletu powstaje w wieku 18 lat. Dobra dieta w wieku młodzieńczym może zwiększyć gęstość mineralną kości, co w późniejszym dorosłym życiu sprzyja zdrowiu i zapobiega rozwojowi osteoporozy. 

Jedzmy nabiał przez całe życie 

Nabiał i mleko powinien być stałym elementem diety każdego dorosłego człowieka. W czasie ciąży i karmienia piersią spożywanie odpowiedniej ilości nabiału dostarcza tyle wapnia, aby zaspokoić zarówno własne wymagania żywieniowe, jak i rozwijającego się dziecka, przy okazji ograniczając utratę wapnia z kości. Kobiety w wieku powyżej 50 lat są bardziej narażone na rozwój chorób kości. W okresie menopauzy kobiety mogą tracić zapasy wapnia w kościach, co zwiększa ryzyk złamań. Badania prowadzone na tej grupie kobiet potwierdzają, że zwiększenie spożywania nabiału zatrzymał utratę masy kostnej. Wraz z wiekiem mleko i inne produkty mleczne zwiększają wartość odżywczą naszej diety. Miękka, gładka konsystencja produktów OSM w Krasnymstawie sprawia, że są one odpowiednie dla osób starszych z problemami stomatologicznymi lub z kłopotami z połykaniem. Produkty mleczne o większej zawartości tłuszczu, takie jak śmietana, masło i miękki ser, uzupełniają składniki odżywcze i kalorie do przecierów, pomagając osobom o słabszym apetycie w utrzymaniu wagi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *