Właściwości kosmetyczne masła shea

Coraz bardziej świadomym konsumentom zależy na jak najbardziej naturalnym składzie używanych przez nich kosmetyków. Idąc naprzeciw tym oczekiwaniom, firmy kosmetyczne zwracają większą uwagę na zastosowane w swoich wyrobach produkty. Ogromna popularnością w ostatnim czasie cieszy sie masło shea. Znane też pod nazwą masła karite.

Jak powstaje masło Shea?

Masło shea powstaje w wyniku przetwarzania orzechów masłosza- rośliny rosnącej na terytorium Afryki. Wytwarzane jest ręcznie, zgodnie z tradycją, wyłącznie przez kobiety. Jako, że jest to zazwyczaj główny środek utrzymania się kobiet, masło shea nazywane jest złotem kobiet Afryki.

Masło shea działa silnie nawilżająco. Stosuje się je zarówno do włosów, skóry i paznokci. Może być używane jako samodzielny środek nawilżający lub jako baza do różnego rodzaju olejków pielęgnacyjnych. Masło shea, ze względu na zawartość witaminy A, E i F posiada właściwości regeneracyjne i wzmacniające. Posiada również naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Które lepsze?

Ze względu na stopień oczyszczenia rozrózniamy masło shea rafinowane i nierafinowane. Masło nierafinowane jest najbardziej naturalne, nieoczyszczane. Posiada najwięcej witamin i składników odżywczych, jednak może wywoływać u niektórych reakcje alergiczne. Masło shea rafinowane to masło oczyszczone. Ma mniejsze właściwości odżywcze jednak równie dobrze nawilża, co masło nieoczyszczone. Takie jest najczęściej dostępne w drogeriach ze względu na dłuższy termin przydatności.

Masło shea jest naturalnym emolientem. Może być stosowany bez ograniczeń wiekowych, jest więc często wybierane przez rodziców niemowląt i małych dzieci. Stosowane jest zarówno jako krem ochronny na mróz czy słońce, jak tez jako dodatek do kąpieli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *