Nabiał to zdecydowanie nieodłączną część życia człowieka. Dla jednych jest produktem obowiązkowym, którego nie powinno zabraknąć na stole, natomiast inni nie przywiązują większej wagi do niego. Spróbujemy odpowiedzieć sobie na podstawowe pytania związane z jedzeniem nabiału. Jak oddziałuje on na organizm człowieka i czy spożywanie nabiału szkodzi, a może wpływa na nas prozdrowotne?
Odżywcze właściwości nabiału
Nabiał wytwarzany jest z mleka, a produkty spożywcze takie jak jogurty, sery, kefiry czy śmietana zawierają w sobie dużą ilość białka. W zależności od grupy produktu mleko poddawane jest działaniu kultur bakteryjnych, dzięki czemu powstają jogurty lub procesowi ukwaszania, który ma wpływ na powstanie serów. Każdy produkt tworzony z mleka zawiera dużą ilość białka, a także jest źródłem dostarczającym wapń do organizmu. Jedzenie nabiału dostarcza również magnez, fosfor, potas czy cynk dlatego wiele osób nie chcę rezygnować z jego spożywania. Warto zauważyć, że wśród nas są osoby, którym nabiał szkodzi.
Komu nabiał szkodzi?
Mleko krowie bogate jest w kilka różnych białek, które mogą negatywnie oddziaływać na organizm człowieka. Jedną z przyczyn, która skłania do odstawienia nabiału, jest alergia na mleko. Występuje ona najczęściej u niemowląt i małych dzieci obawia się wysypką lub problemami z układem oddechowym i pokarmowym. Najczęściej z wiekiem dorastania ten problem ustępuje.
Kolejną grupę stanowią osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego, który występuje w mleku krowim, a także kobiecym podczas karmienia niemowląt. Nietoleracja laktozy spowodowana jest brakiem enzymu rozkładającego laktozę w organizmie, a jedzenie nabiału objawia się nudnościami, bólami brzucha oraz wymiotami. Osoba cierpiąca na zanik enzymu trawienia laktozy powinna wyeliminować z diety produkty zawierające laktozę. Warto zaznaczyć, że producenci nabiału dołożyli starań, aby na sklepowych półkach znalazło się więcej produktów bez laktozy.
Czy należy jeść nabiał?
Nabiał dostarcza nam od 45% do 70% całkowitego zapotrzebowania organizmu na wapń. Nabiał również wspomaga redukcję tłuszczu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadwagi. Warto zaznaczyć, że osoby, u których występuje nietoleracja laktozy mogą zastąpić produkty mleczne roślinnymi z odpowiednią ilością wapnia. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy nabiał szkodzi lub, czy jedzenie nabiału jest zdrowe. Jak wynika z powyższych informacji, jedzenie nabiału wpływa pozytywnie dla osób posiadających tolerancję laktozy oraz negatywnie dla tych, którzy jej nie posiadają. Jeśli zależy Ci na wygodnym sposobie wyelimowania z codziennych posiłków tego składnika koniecznie sprawdź dietę bezlaktozową od Diety Premium.